Blomkålsris



Blomkålsris är mild i smaken och passar perfekt till thai eller indisk mat.

Ingredienser, ca 4 portioner
1 blomkålshuvud
Smör
1/2 grönsaksbuljong
Salt och peppar

Riv blomkålen grov på ett rivjärn. Stek i smör och buljongtärning tills den mjuknat. Salta och peppra.
Testa gärna också att smaksätta med tex vitlök, eller färga med gurkmeja när det serveras till indiskt.
 

Kyckling fajitas


Denna rätt känns lite extra festlig och passar bra att bjuda på eller till fredagsmyset.

Ingredienser, 4 portioner

2-3 kycklingfiléer

1 paprika

1 gul lök

1 påse fajitas kryddmix

Mycket riven ost

 

Sätt ugnen på 250 grader. Strimla grönsakerna och kycklingen. Stek kycklingen tills den fått lite färg. Ta upp den ur stekpannan och stek grönsakerna tills dessa också har fått lite färg. Lägg tillbaka kycklingen och tillsätt kryddblandningen och lite vatten. Låt puttra till kryddorna löst upp sig. Täck stekpannan rikligt med riven ost och kör in den i ugnen (obs det måste vara en panna där handtaget tål att stå i ugnen). Gratinera tills osten har blivit gyllenbrun.

Serveras med tomatsalsa, guacamole och gräddfil.
 

Guacamole


Ingredienser

2 mogna avocado

1 liten rödlök

½ kruka koriander

½-1 lime, saften

½-1 röd chili

Tabasco

Salt och peppar

 

Görs bäst i en mortel, vilket ger väldigt bra smak och en rustik känsla till det hela.

 

Hacka chili och rödlöken fint och lägg i en mortel. Tillsätt limesaften och mortla ordentligt. Tillsätt avocadon och fortsätt mortla till en jämn konsistens men lämna en del små bitar. Salta, peppra och smaksätt med tabasco efter eget tycke.

 

Tomatsalsa


Ingredienser

2 tomater

½-1 röd chili

1 liten gul lök

1 klyfta vitlök

1 tsk spiskummin, helst nystött

½ kruka koriander

½ kruka oregano

1 lime

1 skvätt balsamicovinäger

1 skvätt olivolja

Chilipulver

Salt och peppar

 

Denna salsa passar bra till kryddstark mat och mår bra av att få stå minst en timme innan servering. Om man vill kan man köra den slät i en matberedare eller med en handmixer. Jag föredrar dock den med bitar i.

 

Kärna ur tomaterna. Hacka tomaterna, chilin och löken fint. Blanda tillsammans med riven vitlök, spiskummin, hackad korriander och oregano. Tillsätt saften från limen, balsamico och olivoljan. Smaka av med chilipulver, salt och peppar.

 

Fylld Portabello


Ingredienser, 2-4 portioner

1 pkt bacon

1 gul lök

4 portabello (svamp)

Getost

Riven parmesan

Salt och peppar

 

Börja med att sätta igång ugnen på 225 grader. Rensa portabellon, ta bort skivorna på undersidan, och gröp ur dem. Spara köttet och foten. Strimla bacon och hacka löken. Stek tillsammans med det urgröpta svampköttet till allt har fått lite färg. Häll över blandningen i en bunke och blanda med getosten och riven parmesan till en smet. Krydda efter behag. Fyll de urgröpta svamparna med smeten och placera den i en ugnsäker form. Gratinera i ugnen till de har fått en gyllenbrun färg.

Serveras med tex stuvad broccoli.
 

Stuvad broccoli med parmensan


Ingredienser, 2 portioner

1 bukett broccoli

2 dl grädde

Riven parmesan

Muskot, malen

Salt och peppar

 

Börja med att koka upp grädden och tillsätt parmesan och smaka av med salt, peppar och muskot. Koka tills dess att grädden tjocknat. Rensa, skölj och dela broccolin i små buketter. Ångkoka eller koka den till den är al dente. Blanda sedan varsamt ned den i grädden och komplettera eventuellt kryddningen.

 

Parmensankyckling med brysselkål


Ingredienser, 4 portioner

Tre stora kycklingfiléer

5 skogschampinjoner

1/2 gul lök

1 klyfta vitlök

1 dl grädde

1 dl creme fraiche

Parmensanost

1 kycklingbuljongtärning (eller fond)

 

1 nät brysselkål

1 vitlöksklyfta

smör

olivolja

ev citron

 

Stek kycklingfiléerna så att de får färg på båda sidorna. Stek lök, vitlök och skogschampinjoner i lite smör. Lägg i kycklingfiléerna och slå på grädde, creme fraiche och smula i en buljongtärning. Peppra och ev salta. Riv rikligt med parmensanost över. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

 

Koka upp brysselkålen i lättsaltat vatten tills det blivit lite mjuka. Häll av vattnet och lägg brysselkålen i en stekpanna med lite smör, olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Pressa ev över lite citron. Stek tills brysselkålen fått lite färg.

 

Kladdkaka

(Foto: okänt)

Ingredienser, 8-10 bitar

100 g mörk choklad (valfri)

100 g osaltat smör

2 ägg

Vaniljstång eller en nypa äkta ekologiskt vaniljpulver (om man vill)

1 msk kakao

Ev ca två rutor hackad choklad

 

Smält smör och choklad ihop. Vispa äggen fluffiga. Rör ner chokladsmeten i äggen. Tillsätt innanmätet av vaniljstången och kakaon. Häll i form. Strö ev hackad choklad över. Grädda 5-6 minuter i ungen på 200 grader. Kakan ska bli fast i kanterna men samtidigt lite smetig i mitten. Ställ i kylen.

Den är god att äta varm när den har svalnat lite men allra bäst är den när den stått ett par timmar i kyla.

Servera med mycket grädde!