Fisk- och skaldjurssoppa med saffran


En ljuvligt gul soppa som smakar underbart och mättar ordentligt.

Ingredienser, 4 portioner
500 g lax i bitar
500 g kolja (eller annan vit fisk) i bitar
100 g skalade jätteräkor (råa eller kokta)
100 g skalade räkor
100 g kräftstjärtar
1/2 zucchini
1 röd paprika
1 gul lök
2 dl grädde
2 dl cremé fraiche
1 l fiskbuljong
1 pkt saffran
Salt och peppar
Smör till stekning

Hacka zucchini, paprika och lök. Fräs tillsammans i smör tills allt har mjuknat men inte fått färg. Tillsätt saffran, fiskbuljong, grädde och cremé fraiche och värm upp tills det sjuder. Tillsätt först laxen och låt den gå några minuter, beroende på hur stora bitar du gjort. När laxen är halvklar tillsätter du den vita fisken. När fisken har kokat precis klart så tillsätter du räkorna och kräftstjärtarna. Låt alltsamman koka upp.
 

Plättar

Dessa plättar går att äta som söta, tex till frukost med lite bär till. Dom går också utmärkt att servera som ett matigare tillbehör, tex med en räkröra. Smarriga som tusan är dom!

Ingredienser, ca 8-10 plättar
250 g keso
2 ägg
2 msk fiberhusk
0,5 dl grädde
1 nypa salt

Ev smaksättning, tex ekologiskt vaniljpulver, kanel eller kardemumma.

Häll allt i en bunke och mixa slätt med en mixerstav. Låt vila i fem minuter. Stek i en stekpanna med smör på medelvärme, jag brukar klicka ut 4 plättar per omgång i stekpannan. Låt dom ligga en stund på första sidan så blir dom enklare att vända på.
Serveras tex med lite grekisk yogurt som rörts ut med lite vispgrädde och färska bär.
 

Béarnaisesås


En hemmagjord bearnaise är svår att slå till kött. Det är ganska jobbigt att vispa den för hand men helt klart värt det.

Ingredienser, 3-4 portioner

1 dl vinäger

1 msk torkad dragon + extra för smaksättning

1 charlottenlök

250 g smör

3 äggulor


Häll upp vinägern i en kastrull och tillsätt 1 msk av dragonen. Låt reducera till ca 1/3, ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra en del och ställ sedan åt sidan. Lägg äggulorna i en värmetålig glasskål, tillsätt 1 tsk av vinägerreduktionenn. Ställ skålen över ett vattenbad och börja vispa. OBS! Det är viktigt att såsen inte blir för varm för då koagulerar äggen och såsen skär sig. Det är därför en god idé att ta av vattenkastrullen från plattan. Meningen är att såsen nu skall börja tjockna. Om detta inte sker eller om det avstannar, så värm såsen lite till över vattenbadet. Upprepa till rätt konsistens, ungefär som lättvispad grädde, uppnås, vilket brukar ta 5-10 minuter (ja vet, det känns i armen vid det här laget :). När rätt konsistens är uppnådd är det dags att tillsätta smöret. Tillsätt lite åt gången under kraftig vispning och se till att det binder ihop sig med såsen innan du tillsätter mer. Var noga med att inte få med något av den vita bottensatsen från smöret. När allt smör är tillsatt så smakar du av såsen med dragon, vinägerreduktion och salt.

 

Musslor och skaldjur med squashpasta

Detta är en rätt som fungerar utmärkt som pastasås eller som den är, både till förrätt och huvudrätt. Chilin skänker rätten en upplyftande hetta.

Ingredienser, 4 portioner

1/2 röd paprika

1 charlottenlök

1 vitlöksklyfta

1/2 - 1 röd chili

2 msk tomatpuré

2 tsk rökt paprikapulver

1 nät blåmusslor

80 g räkor (kan utelämnas)

80 g kräftstjärtar (kan utelämnas)

1 dl torrt vitt vin

1 dl creme fraiche

1 dl grädde

1 näve färsk basilika

Smör till stekning

Salt och peppar


Skölj och rensa blåmusslorna. Släng de som är skadade, inte stänger sig eller är väldigt tunga. Hacka paprikan, chilin, vitlöken och löken. Bryn tillsammans i smöret med paprikapulver och tomatpuré. När löken har blivit mjuk, tillsätt musslorna och vinet. Koka upp och sätt på ett lock och låt vara i 5 minuter. Tillsätt sedan crème fraiche, grädde, basilika och eventuella skaldjur. Smaka av med salt och peppar.


Kan serveras som en pastarätt med tex strimlad squash eller aubergine som man blancherar eller steker lite lätt.

 

Crêpes med svamp och bacon


Gör en laddning pannkakor. Självklart kan man fylla dem med nästan vad som helst (räkor, lax, färs), vi har valt en svamp- och baconröra.

Ingredienser, 4-6 portioner
1 paket bacon
400 gr svamp (tex skogschampinjoner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
2 dl riven ost
Kalv- eller svampfond
Salt och peppar
Riven ost till gratineringen

Stek bitar av bacon, svamp, lök och vitlök. Häll i grädde och blanda i riven ost.. Smaka av med fond, salt och peppar. Låt puttra ett tag så att det reduceras till en krämig röra. Lägg på en pannkaka och vik ihop och lägg på en plåt. Strö riven ost över och gratinera i ugn i 220 grader i tills osten smält och fått lite färg.
 

Lyxig chokladkaka


Ingredienser, 12 bitar
4 ägg
200 g creme cheese
100 g smör
100 g mörk chokad (minst 70%)
2,5 msk Sukrin (eller motsvarande i annan sockerersättning)
2 msk kakao
1/2 msk äkta ekologisk vaniljpulver

Chokladtäcke:
1/2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (minst 70%)

Smält smöret. Ta bort från plattan och lägg i chokladen i bitar. Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver fluffigt (minst fem miuter). Tillsätt osten, lite i taget, och fortsätt vispa. Rör försiktigt ner chokladsmöret och kakao (sila gärna för att udvika klumpar). Häll smeten i en rund smörad form (gärna med avtagbara kanter). Grädda i 15 minuter i 200 grader.

Hacka chokladen. Värm upp grädden och ta bort den från plattan. Rör ner chokladen. Smet toppingen över kakan när den svalnat. Serveras med vispad grädde. Mums.

Kakan kan med fördel förvaras i frysen, gärna i portionsbitar. Så finns den lätt tillhands när man vill bjuda på något gott.
 

Fetaostbiffar


Ingredienser, 4 portioner
400 g valfri färs (nöt, fläsk, lamm, kyckling)
1 hackad gul lök (orkar man så steker man den innan)
1 ägg
1/2 dl grädde
130 g fetaost, smulad
100 g riven ost
1 riven vitlök
20 st oliver, urkärnade
Oregano, salt och peppar

Blanda färs, lök, ägg, grädde och vitlök och smaka av med oregano, salt och peppar. Blanda sedan i fetaosten och den rivna osten. Forma till 6-8 biffar (sköljer du händerna i kallt vatten är det lättare att forma biffarna). Stek i smör.
Servera med tex smörstekt vitkål och tzatziki.
 

Tzatziki


Tzatziki ska med med fördel göras ett tag innan man ska äta den. Passar bra till tex grillat, i soppa eller som dipp.

Ingredienser, 4 portioner
1 1/2 gurkor
3 dl grekisk eller turkisk yoghurt (vid vanlig naturell yogurt så låter man den rinna genom ett kaffefilter eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av.)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt och peppar

Dela gurkan och skär bort kärnhuset. Riv den på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta lite (ca 1 tsk). Låt stå runt en halvtimma - timma så att vätskan dras ur gurkan.
Blanda yoghurt, riven vitlök och olivolja. Pressa ur vätska ur gurkan och tillsätt till yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå minst en halvtimma i kylen så att smakerna hinner mogna.
 

Smörstekt vitkål


Supergott till det mesta är smörstekt vitkål. Och väldigt enkelt att göra.

Ingredienser, 4 portioner
1/4 - 1/2 vitkålshuvud
Smör
Salt och peppar

Strimla vitkålen (det gör du lätt med en osthyvel eller en mandolin). Stek den i smör tills den mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
 

Pannkakor


Det här receptet är nog så likt "äkta" pannkakor man kan komma. Riktigt gott! Dom håller dock inte ihop riktigt lika bra som dom vanliga, därför steker jag dom i en mindre stekpanna, eller så häller man ut mindre smet i en stor.

Ingredienser, 13 små
4 ägg
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl kolsyrat vatten (går även bra med vanligt)
50 gr smält smör
2,5 msk fiberhusk
1 nypa salt

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och smält smör. Tillsätt fiberhusk och salt och låt stå ca fem minuter. Rör i det kolsyrade vattnet (pannkakorna blir lite krispigare med just kolsyrat vatten). Stek i smör i en mindre stekpanna. Går såklart även bra att ta lite mindre smet i en stor. Jag brukar hälla upp ca 3/4 dl smet i en panna. Dom blir väldigt fluffiga när man steker dem, men sjunker ihop sedan.

Servera med tex hallon, kanel, kardemumma eller äkta vaniljpulver - och grädde såklart. Går även att göra matcrépes av.
 

Äggröra med bacon till frukost


Ingredienser, 2 portioner
3 ägg
3 msk grädde (räkna alltid med 1 msk grädde per ägg)
Salt och peppar

Vispa ihop ägg, grädde och salt och peppar (använd gärna en ballongvisp så blir det luftigare). Smält smör i en stekpanna och häll i äggblandningen när smöret smält och slutat låta. Så fort äggblandningen börjar stelna så börjar man putta in äggblandningen mot mitten av stekpannan med en stekspade. Luta stekpannan så den äggblandningen som ännu inte stelnat rinner ut från mitten och börjar stelna. Vrid pannan och upprepa "puttningen" till en fast och krämig konsistens uppnåtts.

Serveras med knaperstekt bacon och hemmagjord ketchup.
 

Muffins


Ett recept på muffins som har riktigt bra konsistens och smakar super.

Ingredienser, 12-14 st

2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
Sockerersättningsströ motsvarande 75 g ( tex 0,5 dl sukrin och 0,5 tsk hermesetas flytande)
125 g smält smör
100 g philadelphiaost
1 dl kesella 10%
2 tsk bakpulver
4 ägg

Förslag på smaksättning:
4 msk kakao och garnera med en bit mörk choklad
2 tsk kardemumma och hallon
2 msk pepparkakskrydda och 2 msk osötad lingonsylt
0,5 gr saffran
Blåbär

Sätt ugnen på 175 g
Vispa sockerersättning och ägg poröst, smält smöret.
Vispa ner smör, kesella och philadelphiaost.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Blanda i ev smaksättning.
Portionera upp i muffinsformar och grädda i ca 25-30 minuter.

Man kan även göra en frosting att bre på muffinsen. På pepparkaksmuffinsen tog jag en msk philadelphiaost, blandade i lite sukrin och några droppar citronsaft. Supergott.
 

Ostfrallor


Här kommer ett recept på bröd som faktiskt ser ut som och smakar bröd.

Ingredienser, 3 små frallor

1 ägg

1 dl Pofiber

1 dl vatten

1 msk Fiberhusk

½ tsk bakpulver

1 nypa salt

1 dl riven ost, gärna med mycket smak

 

Ev brödkryddor (tex anis, fänkål, kummin)


Knäck ägget i en bunke och häll i vattnet. Blanda pofiber, fiberhusk, salt och bakpulver och rör ner detta. Rör om runt ordentligt, degen ska kännas ungefär som en mördeg (är den för torr så tillsätt lite mer vätska). Låt det stå och svälla 15-20 minuter. Blanda i  riven ost och forma tre bullar, strö lite sesamfrön, vallmofrö, riven ost eller havssalt på toppen om du vill. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.

 

Gör du dubbel sats kan du göra 4 lite större frallor.

 

Brysselkål


Ingredienser, ca 4 portioner
1 nät brysselkål
Smör
Salt och peppar (ev vitlök)

Skölj brysselkålen och skala bort ev dåliga blad. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i ca 7-8 min. Servera som dom är (med lite smör på toppen) eller lägg brysselkålen i en stekpanna med lite smör, olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Pressa ev över lite citron. Stek tills brysselkålen fått lite färg.
 

Bounty - kokosgodis



Här kommer ett recept på ett supergott godis.

Ingredienser, 40-45 bitar
1 dl sukrin (eller motsvarande av annan sockerersättning)
50 g smör
1 dl grädde
1 dl krämig kokosmjölk
200 g riven kokos
100-150 g choklad med hög kakaohalt (>70 %)

Smält sukrin och smör i en kastrull. Tillsätt kokosmjölk, grädde och kokos.
Rör samman allt och låt sedan smeten stå 1 timme i kylen och vila. Forma till valfritt stora bitar. Jag gjorde dem i smågodisstorlek och fick då ihop ca 45 stycken. Sätt in bitarna i frysen och låt vila en halvtimme. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Doppa kokosbitarna i chokladen. Ställ in i frysen för att bitarna ska kallna. Förvara sedan i kylen.
 

Thaikyckling


Ingredienser, 4 portioner
2-3 kycklingfiléer
1 gul paprika
1/2 gul lök
1 burk kokosmjölk
1 1/2 dl grädde
1-2 msk Grön currypasta (Green curry paste)
1 skvätt fisksås (thai)
Cashewnötter
Koriander

Strimla grönsaker och kyckling och stek dem i kokosolja eller smör. Tillsätt kokosmjölk, grädde, currypasta och fisksås och låt det koka ihop. Hacka lite cashewnötter och blanda i och strö koriander på toppen.
Serveras med blomkålsris.
 

Nöt- och frömüsli


I denna müsli kan du blanda alla dina favoriter bland frön och nötter. Vill man vara försiktig med nötterna (pga kolhydraterna) kan man istället öka på fröna. Men de nötter vi valt innehåller ändå förhållandevis lite kolhydrater.

Ingredienser
200 g valnötter
200 g hasselnötter
200 g paranötter
200 g mandel, skalad
150 g pumpakärnor
100 g sesamfrön
100 g solroskärnor
100 g linfrön
80 g kokosskivor, rostade (ev riven kokos)

Näringsinnehåll per 100 g
55 g fett
8 g kolhydrater
16 g protein

Hacka nötterna (eller kör dem i en mixer). Rosta ev pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor (tycker att det ger extra god smak). Blanda allt och förvara i en burk. Serveras tex till fet naturell yoghurt med lite hallon i.