Jordnötssnacks
Smält chokladen och kokosolja i ett vattenbad. Häll i jordnötterna och rör om. Lägg upp i en form, jag portionerade upp i små muffinsformar.
Hamburgare
Fiskgratäng
1/2 - 3/4 blomkålshuvud
Lägg ut fisken i en form och salta och peppra. Blanda creme fraiche, hummerfond och räkor och häll det över fisken. Strö den rivna osten på toppen. Tillaga i ugn på 225 grader i ca 15 minuter.
Under tiden fisken är i ugnen gör du blomkålsmoset. Dela blomkålen i mindre bitar och koka eller ångkoka dessa tills de blivit lite mjuka. Häll av vattnet och blanda i philadelphiaosten och ev osten och mixa samman. Använd en mixerstav eller en elvisp. Salta och peppra.
Philadelphialax
Ingredienser, 4 portioner
Blanda Philadelphiaost, liten klick smör och provencalkrydda. Skär en skåra längs med filén och fyll den med blandningen. Lägg även lite ovanpå fisken. Strö lite riven ost på toppen. Tillaga i ugn i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med tex gräddkokt vitkål.
Gräddkokt vitkål
Ingredienser, 4 portioner
1/4 - 1/2 vitkålshuvud
Skär vitkålen grovt. Fräs den i en klick smör tills den blivit lite mjuk. Slå på grädde, vatten och lägg i buljongen. Salta och peppra. Låt koka i ca 15 minuter, tills vitkålen blivit mjuk och grädden har reducerats något.
Fröknäcke
Ingredienser
Godaste frallorna
Fisk- och skaldjurssoppa med saffran
En ljuvligt gul soppa som smakar underbart och mättar ordentligt.
Ingredienser, 4 portioner
Hacka zucchini, paprika och lök. Fräs tillsammans i smör tills allt har mjuknat men inte fått färg. Tillsätt saffran, fiskbuljong, grädde och cremé fraiche och värm upp tills det sjuder. Tillsätt först laxen och låt den gå några minuter, beroende på hur stora bitar du gjort. När laxen är halvklar tillsätter du den vita fisken. När fisken har kokat precis klart så tillsätter du räkorna och kräftstjärtarna. Låt alltsamman koka upp.
Plättar
Ev smaksättning, tex ekologiskt vaniljpulver, kanel eller kardemumma.
Häll allt i en bunke och mixa slätt med en mixerstav. Låt vila i fem minuter. Stek i en stekpanna med smör på medelvärme, jag brukar klicka ut 4 plättar per omgång i stekpannan. Låt dom ligga en stund på första sidan så blir dom enklare att vända på.
Béarnaisesås
En hemmagjord bearnaise är svår att slå till kött. Det är ganska jobbigt att vispa den för hand men helt klart värt det.
Ingredienser, 3-4 portioner
1 dl vinäger
1 msk torkad dragon + extra för smaksättning
1 charlottenlök
250 g smör
3 äggulor
Häll upp vinägern i en kastrull och tillsätt 1 msk av dragonen. Låt reducera till ca 1/3, ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra en del och ställ sedan åt sidan. Lägg äggulorna i en värmetålig glasskål, tillsätt 1 tsk av vinägerreduktionenn. Ställ skålen över ett vattenbad och börja vispa. OBS! Det är viktigt att såsen inte blir för varm för då koagulerar äggen och såsen skär sig. Det är därför en god idé att ta av vattenkastrullen från plattan. Meningen är att såsen nu skall börja tjockna. Om detta inte sker eller om det avstannar, så värm såsen lite till över vattenbadet. Upprepa till rätt konsistens, ungefär som lättvispad grädde, uppnås, vilket brukar ta 5-10 minuter (ja vet, det känns i armen vid det här laget :). När rätt konsistens är uppnådd är det dags att tillsätta smöret. Tillsätt lite åt gången under kraftig vispning och se till att det binder ihop sig med såsen innan du tillsätter mer. Var noga med att inte få med något av den vita bottensatsen från smöret. När allt smör är tillsatt så smakar du av såsen med dragon, vinägerreduktion och salt.
Musslor och skaldjur med squashpasta
Ingredienser, 4 portioner
1/2 röd paprika
1 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 - 1 röd chili
2 msk tomatpuré
2 tsk rökt paprikapulver
1 nät blåmusslor
80 g räkor (kan utelämnas)
80 g kräftstjärtar (kan utelämnas)
1 dl torrt vitt vin
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 näve färsk basilika
Smör till stekning
Salt och peppar
Skölj och rensa blåmusslorna. Släng de som är skadade, inte stänger sig eller är väldigt tunga. Hacka paprikan, chilin, vitlöken och löken. Bryn tillsammans i smöret med paprikapulver och tomatpuré. När löken har blivit mjuk, tillsätt musslorna och vinet. Koka upp och sätt på ett lock och låt vara i 5 minuter. Tillsätt sedan crème fraiche, grädde, basilika och eventuella skaldjur. Smaka av med salt och peppar.
Kan serveras som en pastarätt med tex strimlad squash eller aubergine som man blancherar eller steker lite lätt.
Crêpes med svamp och bacon
Gör en laddning pannkakor. Självklart kan man fylla dem med nästan vad som helst (räkor, lax, färs), vi har valt en svamp- och baconröra.
Ingredienser, 4-6 portioner
Stek bitar av bacon, svamp, lök och vitlök. Häll i grädde och blanda i riven ost.. Smaka av med fond, salt och peppar. Låt puttra ett tag så att det reduceras till en krämig röra. Lägg på en pannkaka och vik ihop och lägg på en plåt. Strö riven ost över och gratinera i ugn i 220 grader i tills osten smält och fått lite färg.
Lyxig chokladkaka
Ingredienser, 12 bitar
Chokladtäcke:
Smält smöret. Ta bort från plattan och lägg i chokladen i bitar. Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver fluffigt (minst fem miuter). Tillsätt osten, lite i taget, och fortsätt vispa. Rör försiktigt ner chokladsmöret och kakao (sila gärna för att udvika klumpar). Häll smeten i en rund smörad form (gärna med avtagbara kanter). Grädda i 15 minuter i 200 grader.
Hacka chokladen. Värm upp grädden och ta bort den från plattan. Rör ner chokladen. Smet toppingen över kakan när den svalnat. Serveras med vispad grädde. Mums.
Kakan kan med fördel förvaras i frysen, gärna i portionsbitar. Så finns den lätt tillhands när man vill bjuda på något gott.
Fetaostbiffar
Ingredienser, 4 portioner
Blanda färs, lök, ägg, grädde och vitlök och smaka av med oregano, salt och peppar. Blanda sedan i fetaosten och den rivna osten. Forma till 6-8 biffar (sköljer du händerna i kallt vatten är det lättare att forma biffarna). Stek i smör.
Tzatziki
Tzatziki ska med med fördel göras ett tag innan man ska äta den. Passar bra till tex grillat, i soppa eller som dipp.
Ingredienser, 4 portioner
Dela gurkan och skär bort kärnhuset. Riv den på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta lite (ca 1 tsk). Låt stå runt en halvtimma - timma så att vätskan dras ur gurkan.