Fisk- och skaldjurssoppa med saffran

En ljuvligt gul soppa som smakar underbart och mättar ordentligt.
Ingredienser, 4 portioner
Hacka zucchini, paprika och lök. Fräs tillsammans i smör tills allt har mjuknat men inte fått färg. Tillsätt saffran, fiskbuljong, grädde och cremé fraiche och värm upp tills det sjuder. Tillsätt först laxen och låt den gå några minuter, beroende på hur stora bitar du gjort. När laxen är halvklar tillsätter du den vita fisken. När fisken har kokat precis klart så tillsätter du räkorna och kräftstjärtarna. Låt alltsamman koka upp.
Plättar

Ev smaksättning, tex ekologiskt vaniljpulver, kanel eller kardemumma.
Häll allt i en bunke och mixa slätt med en mixerstav. Låt vila i fem minuter. Stek i en stekpanna med smör på medelvärme, jag brukar klicka ut 4 plättar per omgång i stekpannan. Låt dom ligga en stund på första sidan så blir dom enklare att vända på.
Béarnaisesås

En hemmagjord bearnaise är svår att slå till kött. Det är ganska jobbigt att vispa den för hand men helt klart värt det.
Ingredienser, 3-4 portioner
1 dl vinäger
1 msk torkad dragon + extra för smaksättning
1 charlottenlök
250 g smör
3 äggulor
Häll upp vinägern i en kastrull och tillsätt 1 msk av dragonen. Låt reducera till ca 1/3, ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra en del och ställ sedan åt sidan. Lägg äggulorna i en värmetålig glasskål, tillsätt 1 tsk av vinägerreduktionenn. Ställ skålen över ett vattenbad och börja vispa. OBS! Det är viktigt att såsen inte blir för varm för då koagulerar äggen och såsen skär sig. Det är därför en god idé att ta av vattenkastrullen från plattan. Meningen är att såsen nu skall börja tjockna. Om detta inte sker eller om det avstannar, så värm såsen lite till över vattenbadet. Upprepa till rätt konsistens, ungefär som lättvispad grädde, uppnås, vilket brukar ta 5-10 minuter (ja vet, det känns i armen vid det här laget :). När rätt konsistens är uppnådd är det dags att tillsätta smöret. Tillsätt lite åt gången under kraftig vispning och se till att det binder ihop sig med såsen innan du tillsätter mer. Var noga med att inte få med något av den vita bottensatsen från smöret. När allt smör är tillsatt så smakar du av såsen med dragon, vinägerreduktion och salt.
Musslor och skaldjur med squashpasta

Ingredienser, 4 portioner
1/2 röd paprika
1 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 - 1 röd chili
2 msk tomatpuré
2 tsk rökt paprikapulver
1 nät blåmusslor
80 g räkor (kan utelämnas)
80 g kräftstjärtar (kan utelämnas)
1 dl torrt vitt vin
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 näve färsk basilika
Smör till stekning
Salt och peppar
Skölj och rensa blåmusslorna. Släng de som är skadade, inte stänger sig eller är väldigt tunga. Hacka paprikan, chilin, vitlöken och löken. Bryn tillsammans i smöret med paprikapulver och tomatpuré. När löken har blivit mjuk, tillsätt musslorna och vinet. Koka upp och sätt på ett lock och låt vara i 5 minuter. Tillsätt sedan crème fraiche, grädde, basilika och eventuella skaldjur. Smaka av med salt och peppar.
Kan serveras som en pastarätt med tex strimlad squash eller aubergine som man blancherar eller steker lite lätt.
Crêpes med svamp och bacon

Gör en laddning pannkakor. Självklart kan man fylla dem med nästan vad som helst (räkor, lax, färs), vi har valt en svamp- och baconröra.
Ingredienser, 4-6 portioner
Stek bitar av bacon, svamp, lök och vitlök. Häll i grädde och blanda i riven ost.. Smaka av med fond, salt och peppar. Låt puttra ett tag så att det reduceras till en krämig röra. Lägg på en pannkaka och vik ihop och lägg på en plåt. Strö riven ost över och gratinera i ugn i 220 grader i tills osten smält och fått lite färg.
Lyxig chokladkaka

Ingredienser, 12 bitar
Chokladtäcke:
Smält smöret. Ta bort från plattan och lägg i chokladen i bitar. Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver fluffigt (minst fem miuter). Tillsätt osten, lite i taget, och fortsätt vispa. Rör försiktigt ner chokladsmöret och kakao (sila gärna för att udvika klumpar). Häll smeten i en rund smörad form (gärna med avtagbara kanter). Grädda i 15 minuter i 200 grader.
Hacka chokladen. Värm upp grädden och ta bort den från plattan. Rör ner chokladen. Smet toppingen över kakan när den svalnat. Serveras med vispad grädde. Mums.
Kakan kan med fördel förvaras i frysen, gärna i portionsbitar. Så finns den lätt tillhands när man vill bjuda på något gott.
Fetaostbiffar

Ingredienser, 4 portioner
Blanda färs, lök, ägg, grädde och vitlök och smaka av med oregano, salt och peppar. Blanda sedan i fetaosten och den rivna osten. Forma till 6-8 biffar (sköljer du händerna i kallt vatten är det lättare att forma biffarna). Stek i smör.
Tzatziki

Tzatziki ska med med fördel göras ett tag innan man ska äta den. Passar bra till tex grillat, i soppa eller som dipp.
Ingredienser, 4 portioner
Dela gurkan och skär bort kärnhuset. Riv den på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta lite (ca 1 tsk). Låt stå runt en halvtimma - timma så att vätskan dras ur gurkan.
Smörstekt vitkål

Supergott till det mesta är smörstekt vitkål. Och väldigt enkelt att göra.
Ingredienser, 4 portioner
Strimla vitkålen (det gör du lätt med en osthyvel eller en mandolin). Stek den i smör tills den mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
Pannkakor

Det här receptet är nog så likt "äkta" pannkakor man kan komma. Riktigt gott! Dom håller dock inte ihop riktigt lika bra som dom vanliga, därför steker jag dom i en mindre stekpanna, eller så häller man ut mindre smet i en stor.
Ingredienser, 13 små
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och smält smör. Tillsätt fiberhusk och salt och låt stå ca fem minuter. Rör i det kolsyrade vattnet (pannkakorna blir lite krispigare med just kolsyrat vatten). Stek i smör i en mindre stekpanna. Går såklart även bra att ta lite mindre smet i en stor. Jag brukar hälla upp ca 3/4 dl smet i en panna. Dom blir väldigt fluffiga när man steker dem, men sjunker ihop sedan.
Servera med tex hallon, kanel, kardemumma eller äkta vaniljpulver - och grädde såklart. Går även att göra matcrépes av.
Äggröra med bacon till frukost

Ingredienser, 2 portioner
Vispa ihop ägg, grädde och salt och peppar (använd gärna en ballongvisp så blir det luftigare). Smält smör i en stekpanna och häll i äggblandningen när smöret smält och slutat låta. Så fort äggblandningen börjar stelna så börjar man putta in äggblandningen mot mitten av stekpannan med en stekspade. Luta stekpannan så den äggblandningen som ännu inte stelnat rinner ut från mitten och börjar stelna. Vrid pannan och upprepa "puttningen" till en fast och krämig konsistens uppnåtts.
Serveras med knaperstekt bacon och hemmagjord ketchup.
Muffins

Ett recept på muffins som har riktigt bra konsistens och smakar super.
Ingredienser, 12-14 st
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
Sockerersättningsströ motsvarande 75 g ( tex 0,5 dl sukrin och 0,5 tsk hermesetas flytande)
125 g smält smör
100 g philadelphiaost
1 dl kesella 10%
2 tsk bakpulver
4 ägg
Sätt ugnen på 175 g
Vispa sockerersättning och ägg poröst, smält smöret.
Vispa ner smör, kesella och philadelphiaost.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Blanda i ev smaksättning.
Portionera upp i muffinsformar och grädda i ca 25-30 minuter.
Ostfrallor

Här kommer ett recept på bröd som faktiskt ser ut som och smakar bröd.
Ingredienser, 3 små frallor
1 ägg
1 dl Pofiber
1 dl vatten
1 msk Fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl riven ost, gärna med mycket smak
Ev brödkryddor (tex anis, fänkål, kummin)
Knäck ägget i en bunke och häll i vattnet. Blanda pofiber, fiberhusk, salt och bakpulver och rör ner detta. Rör om runt ordentligt, degen ska kännas ungefär som en mördeg (är den för torr så tillsätt lite mer vätska). Låt det stå och svälla 15-20 minuter. Blanda i riven ost och forma tre bullar, strö lite sesamfrön, vallmofrö, riven ost eller havssalt på toppen om du vill. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
Gör du dubbel sats kan du göra 4 lite större frallor.
Brysselkål

Ingredienser, ca 4 portioner
Skölj brysselkålen och skala bort ev dåliga blad. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i ca 7-8 min. Servera som dom är (med lite smör på toppen) eller lägg brysselkålen i en stekpanna med lite smör, olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Pressa ev över lite citron. Stek tills brysselkålen fått lite färg.
Bounty - kokosgodis

Här kommer ett recept på ett supergott godis.
Ingredienser, 40-45 bitar
50 g smör
1 dl grädde
1 dl krämig kokosmjölk
200 g riven kokos
100-150 g choklad med hög kakaohalt (>70 %)
Smält sukrin och smör i en kastrull. Tillsätt kokosmjölk, grädde och kokos.
Rör samman allt och låt sedan smeten stå 1 timme i kylen och vila. Forma till valfritt stora bitar. Jag gjorde dem i smågodisstorlek och fick då ihop ca 45 stycken. Sätt in bitarna i frysen och låt vila en halvtimme. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Doppa kokosbitarna i chokladen. Ställ in i frysen för att bitarna ska kallna. Förvara sedan i kylen.
Thaikyckling

Ingredienser, 4 portioner
Strimla grönsaker och kyckling och stek dem i kokosolja eller smör. Tillsätt kokosmjölk, grädde, currypasta och fisksås och låt det koka ihop. Hacka lite cashewnötter och blanda i och strö koriander på toppen.
Nöt- och frömüsli

I denna müsli kan du blanda alla dina favoriter bland frön och nötter. Vill man vara försiktig med nötterna (pga kolhydraterna) kan man istället öka på fröna. Men de nötter vi valt innehåller ändå förhållandevis lite kolhydrater.
Ingredienser
150 g pumpakärnor
100 g sesamfrön
Hacka nötterna (eller kör dem i en mixer). Rosta ev pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor (tycker att det ger extra god smak). Blanda allt och förvara i en burk. Serveras tex till fet naturell yoghurt med lite hallon i.